“De agria’s bleven zelfs tot eind april in prima conditie”

“De agria’s bleven zelfs tot eind april in prima conditie”

- KIEMREMMER GABRI BORN

7 augustus 2018 – Bij Landbouwbedrijf Born in het Flakkeese Sommelsdijk (NL) gaan ze niet over een nacht ijs. Eerst zien en dan geloven is het devies. Maar door de goede ervaringen van collega-boeren en het advies van Van Iperen, werd hier in 2017 voor het eerst HIMALAYA (MH) toegepast in de Agria’s. En nu het bewaarseizoen is afgesloten is het voor akkerbouwer Gabri Born duidelijk: “Agria’s en HIMALAYA passen perfect bij elkaar. De laatste partij hebben we 20 april geleverd en was nog prima zonder kiem. Daarnaast hebben we nu geen aardappelopslag in de bieten. Ik ben overtuigd van de werking van MH en ga het dit jaar weer gebruiken.” 

Agria’s en MH, een mooie combinatie

Op ongeveer een derde van het 70 ha grootte akkerbouwbedrijf worden aardappelen geteeld, allemaal Agria’s. Verder maken tweedejaars plantuien, suikerbieten, tarwe en tulpen deel uit van het bouwplan. “De aardappelen telen we deels op contractbasis voor Aviko, voor de friet, en deels vrij voor export naar Zuid-Europa”, vertelt de akkerbouwer. “Na de oogst gaan de Agria’s in de 1500 ton grootte bewaarschuur. Meestal leveren we dan tot eind januari. Dit jaar is het, door de matige aardappelmarkt, veel later geworden en werd de laatste vracht eind april geleverd. Voorheen werden de aardappelen dan één of twee keer gegast”.

Op basis van de goede ervaringen van collega-boeren en op advies van Jan van Vugt van Van Iperen heeft Born in 2017 voor het eerst MH gebruikt. Dit werd zo’n vijf weken voor de oogst, begin augustus, gespoten. “Bij het latere ras Agria weet je wel wanneer je wilt doodspuiten en is op het moment van de bespuiting de sortering van de Agria’s ook geen probleem, de knollen zijn dan altijd groot genoeg. Uiteindelijk ben je wel nieuwsgierig hoe het uitpakt als je voor de eerste keer de kiemremming met MH doet”, vervolgt Born.

“De laatste vracht is op 20 april geleverd, er zat nog geen kiem op”

Born controleerde de Agria’s regelmatig om te zien of MH zijn werk deed. “In november zijn we gestart met leveren, meestal zijn we daar dan eind februari mee klaar”, zegt Born. “Het idee was dat dit met een MH toepassing moet lukken, zonder dat de aardappelen nog een keer gegast moeten worden. Omdat de markt tegen viel hebben we dit jaar veel langer geleverd dan normaal. In maart en april werden er regelmatig vrachten geladen. Tot onze tevredenheid bleven de Agria’s zelfs tot eind april in prima conditie en is de laatste vracht op 20 april geleverd zonder kiem erop. Ik vind dat een zeldzaamheid voor aardappelen die 4 m hoog in de bewaring hebben gelegen en dan er nog zo goed uitkomen”.

Geen aardappelopslag in bieten
“Als er iets kwaads is, dan is het wel aardappelopslag in suikerbieten”, verzucht Born. “Soms loop je het hele voorjaar en zomer opslagplanten te stippen. En nu, ongelofelijk, maar geen enkele plant in de bieten. Natuurlijk zal ook de vorst hier een handje hebben geholpen, maar ook MH heeft zijn werk gedaan, zeker voor de poters die dieper zaten. Dit bespaart ons veel werk en kosten en dat is mooi meegenomen bij het gebruik van MH.”

De adviseur
Drie spelregels voor toepassing van HIMALAYA op het juiste moment

Jan van Vugt, de teeltadviseur van akkerbouwer Born, benadrukt dat het juiste toepassingsmoment voor MH erg belangrijk is: “Het is nu eenmaal cruciaal dat de MH goed wordt opgenomen voor een effectieve werking als kiemremmer. Ik hanteer hiervoor drie spelregels:

1. Vitaliteit van het gewas. De vitaliteit moet goed zijn. Nu is dat bij Agria’s eigenlijk nooit een probleem.
2. De opnametijd na de bespuiting. Die is voor MH ca. 10 uur. Dus goed letten op de weeromstandigheden en voorkomen dat het toegepast wordt als er regen verwacht wordt.
3. Het moment van spuiten. In principe hanteer ik vijf weken voor het doodspuiten van de aardappelen. Wel controleren we dan altijd voor de zekerheid nog de sortering, de grootte van de knollen. De ondergrens is dan dat het gros van de knollen groter moet zijn dan 30 mm.

Als je het zo aanpakt is de slagingskans gewoon groot”, aldus de adviseur.

De Kiemremmers: akkerbouwer Gabri Born (links) en adviseur Jan van Vugt van Van Iperen (rechts).
De Kiemremmers: akkerbouwer Gabri Born (links) en adviseur Jan van Vugt van Van Iperen (rechts).
Het beregende gewas staat er half juli nog goed bij in het Flakkeese Sommelsdijk.
De Kiemremmers doen een proefrooing van de Agria’s op de kleigrond.
De Kiemremmers doen een proefrooing van de Agria’s op de kleigrond.
Deze Agria’s zien het eerste daglicht.
Deze Agria’s zien het eerste daglicht.
De aardappelen zien er gezond uit en zijn ondanks de droogte al behoorlijk van maat. Binnenkort kan de Royal MH gespoten worden.
De aardappelen zien er gezond uit en zijn ondanks de droogte al behoorlijk van maat. Binnenkort kan de Royal MH gespoten worden.