“Aardappelopslag was voor ons aanleiding om met HIMALAYA te starten”

“Aardappelopslag was voor ons aanleiding om met HIMALAYA te starten”

- KIEMREMMER JACK QUAAK

10 augustus 2018 – Jack Quaak teelt op zijn bedrijf in het Zeeuws Vlaamse IJzendijke (NL) jaarlijks naast bieten en tarwe, een 15 ha aardappelen en 8 ha zaaiuien. In beide gewassen wordt HIMALAYA (MH) als kiemremmer ingezet. In uien al jarenlang, en sinds een aantal jaar ook in aardappelen. “De aanleiding om met HIMALAYA te starten was eigenlijk aardappelopslag. Ik teel bieten na de aardappelen en opslag was een jaarlijks terugkerend probleem. Ondertussen is ook mijn ervaring in de aardappelbewaring zo goed dat HIMALAYA hier de basis is voor een goede kiemremming”, zo vertelt de akkerbouwer. 

Zonder HIMALAYA kun je uien niet bewaren

Op het bedrijf is een opslag van 2200 ton mogelijk in de schuur die in 2010 is gebouwd. De 8 ha zaaiuien gaan bij Quaak ook in de bewaring. “Zonder HIMALAYA kun je uien niet bewaren dus spuiten we dit jaarlijks. Belangrijk is wel de opname van de MH door het gewas,” zo vervolgt de akkerbouwer, “dat bepaalt de effectiviteit van de kiemremming. Het liefst spuit ik bij groeizaam weer als een 10% van het uienloof is gestreken. Hierbij kijk ik ook naar de loof/ bolverhouding, waarbij de hals eenderde en de bol tweederde moet zijn. Met te vroeg spuiten moet je oppassen, dan krijg je losse rokken, en bij te laat spuiten is er te weinig opname. Dit jaar, met deze droogte, wordt het best spannend om het goed te kunnen toepassen.” Bart van den Dries, CZAV-adviseur bij Jack Quaak, geeft aan dat bij het spuiten in uien een uitvloeier en hechter toegevoegd moet worden. Verder adviseert hij veel water te gebruiken met een niet al te grove druppel voor een goede bedekking. 

“Spuiten als het loof begint af te takelen maar nog wel groen is” 

Aardappelopslag is met een 60% verminderd 

“Aardappelopslag was de aanleiding om te starten met HIMALAYA. Ik zie toch dat dit met een 60% is verminderd en dat scheelt me een pak werk en kosten”, vertelt Quaak. “Daarnaast heb ik gewoon een gruwelijk hekel aan aardappelen gassen. Gelukkig hoeft dit met de inzet van MH niet meer. Een ander voordeel vind ik dat de aardappelen rustiger zijn in de bewaring en minder ademen wat de bewaarverliezen vermindert. Hierbij is de bespuiting met HIMALAYA weer snel terugverdiend.” 

Kiemremmer Jack Quaak

Gemakkelijk in gebruik 

Van den Dries ziet de laatste drie jaar een sterke toenamen van het gebruik van Royal MH in aardappelen. “De toepassing van Royal MH geeft rust in de bewaring en het verminderen van aardappelopslag is ook een groot voordeel. Daarnaast is het makkelijk in gebruik en voorkom je problemen met schilbrand die bij het gebruik van CIPC kunnen ontstaan.” Quaak vult aan dat de Royal MH korrels inderdaad makkelijk in gebruik zijn. “Hoewel je wel moet afwegen, werken de korrels goed en lossen ze makkelijk op. En de 10 kg emmer is een makkelijke verpakking. Ik spuit Royal MH zeker 4 tot 5 weken voor het doodspuiten, als het aardappelloof begint af te takelen maar nog wel groen is. Ik controleer dan nog wel de grootte van de knollen door hier en daar een bos los te trekken. Bij kans op doorwas kijk ik of er stolonen op de knollen ontwikkelen en spuit dan zo nodig wat vroeger de MH.”