“Meer netto kilo’s door goede werking HIMALAYA in aardappelen”
- KIEMREMMER JACK QUAAK
17 juli 2019 – In het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke was er afgelopen seizoen geen zoetwater beschikbaar. Daarom heeft Jack Quaak zijn 15 hectare Agria’s toen niet kunnen beregenen. Ondanks de minder gunstige omstandigheden heeft hij toen toch besloten HIMALAYA (MH) te spuiten met als doel zijn aardappelen lang te kunnen bewaren. Hij is positief verrast over het resultaat. Tot in mei lagen de aardappelen zonder kiem in de schuur.
Niet beregend, toch gespoten
Na overleg met zijn adviseur Bart van den Dries van CZAV besloot Quaak vorige zomer zijn Agria’s toch te spuiten met HIMALAYA. “Natuurlijk waren de omstandigheden om toe te passen niet ideaal, het was erg warm. We hebben hier in de eerste week van augustus wat regen gehad, waardoor de Agria’s groen en aan de groei bleven. Op 11 augustus hebben we gespoten met MH. We hadden gezien dat de kleinste knolletjes toen groot genoeg waren, zo’n 35 tot 40 mm. Er zat ook al wat doorwas in door de hittestress.”
Minder doorwas
De akkerbouwer geeft aan dat dankzij de MH de ontwikkeling van doorwas is gestopt. “De primaire knollen zijn niet leeg getrokken en ook in mei waren er nog weinig drijvers in de schuur. In september heb ik nog monsters gestoken en meegenomen naar de studieclub. We zagen toen best veel stolonen maar wel met bruine puntjes door de MH, waardoor je kon zien dat de groei van de stolonen stilviel.”
Meer netto kilo’s
“De maat van de Agria’s valt me ook mee, het gewas heeft na de bespuiting al zijn energie in de groei van de knollen kunnen steken. Zonder te beregenen hebben we in dit zeer warme seizoen toch nog een 40 ton kunnen rooien.” Quaak is tevreden over zijn partij aardappelen. “In mei lagen de aardappelen er nog prima bij. De kwaliteit was goed en er zat nog geen kiem op. Je ziet ook dat de aardappelen stevig blijven door de MH, er is immers geen kiemgroei en ademhaling. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de bewaarliezen, die zijn lager. Uiteindelijk hield ik meer netto kilo’s over en dat is mooi. Hierdoor zijn er ook meer aardappelen voor de vrije verkoop overgebleven en dat was gezien de marktprijzen gunstig.”