“Na de uien nu ook in de aardappelen aan de slag met HIMALAYA”

“Na de uien nu ook in de aardappelen aan de slag met HIMALAYA”

- KIEMREMMERS ROMMENS

1 augustus 2018 – De neven Hans en Leon Rommens boeren samen met hun vaders Wim en Toine in een maatschap op een akkerbouwbedrijf van 160 hectare in Biddinghuizen (NL). Belangrijke gewassen zijn uien en granen, maar met een kwart van de oppervlakte zijn aardappelen het belangrijkste. Daarnaast maken wortels, bieten, conservenerwten, tulpen en mais deel uit van het bouwplan. In de uien is de toepassing van HIMALAYA (MH) een vast gegeven en nu wordt er ook gestart in aardappelen.

De uien

“We spuiten altijd HIMALAYA in de uien omdat we de mogelijkheid willen hebben om ze lang te bewaren, maar ze gaan vaak ook al in februari of maart weg,” zo vertelt Hans. “Zonder MH kan je uien niet zo lang bewaren. Het moment van toepassing is in de regel geen probleem, dat doen we zodra de eerste uien gaan strijken. Ook in dit warme en droge jaar vond ik het niet zo lastig. We hebben de uien eerst beregend voordat we hebben gespoten. Hierdoor waren ze goed aan de groei en was de waslaag niet zo dik, en dat is beter voor de opname en de werking van HIMALAYA,” zo vervolgt hij. “Vervolgens is er op 21 en 22 juli gespoten, zodra op de eerste plekken de uien streken, met toevoeging van een uitvloeier. Ik verwacht dat HIMALAYA door de uien goed is opgenomen en zijn werk als kiemremmer zal doen. Mooi meegenomen is ook dat de overgebleven aardappelopslag in de uien gelijk wordt aangepakt.”

“Ik verwacht dat HIMALAYA goed is opgenomen door de uien en zijn werk als
kiemremmer zal doen”

 

De aardappelen

Dit jaar gaat men bij akkerbouwbedrijf Rommens ook aan de slag met HIMALAYA in aardappelen. Drie jaar eerder was MH al een keer ingezet in verband met het neveneffect op doorwas. Aanleiding voor het gebruik nu, is de overname van een akkerbouwbedrijf met een residuvrije opslag. “Dat willen we graag zo houden,” legt Hans uit. Leon, naast akkerbouwer ook teeltadviseur bij Heyboer B.V., voegt hieraan toe dat hij in de praktijk gewoon goede resultaten ziet met MH als kiemremmer. “Daarnaast kiezen veel telers ook voor MH om aardappelopslag tegen te gaan.”

“Met een goede toepassing, ook in dit droge jaar, hebben we hier in ieder geval de basis kunnen leggen voor een prima kiemremming”

Het ras Lady Anna is nu met HIMALAYA bespoten. Hans: “Dit was een mooi egaal perceel met een vitaal en groen gewas. Ook gaf dit ras vlot knollen van 30 mm doorsnee. Dankzij de GPS heb ik het ’s avonds laat gespoten op 20 juli, ik was net voor 12 uur klaar. Ik ben blij dat ik tijdig gespoten heb, voor de echt warme dagen kwamen. Vrij snel na de bespuiting hebben we de Lady Anna’s weer beregend. We zien nu dat de kleur er wel een beetje af gaat, maar het gewas is lang genoeg vitaal voor een goede opname van de MH. Ons doel is namelijk om de aardappelen alleen met HIMALAYA te behandelen en te bewaren om in april/mei te leveren. Met een goede toepassing, ook in dit droge jaar, hebben we hier in ieder geval de basis kunnen leggen voor een goede kiemremming.”