Nieuwe kiemremmer ARGOS toegelaten in aardappelen in België

14 oktober 2020 – Eind september is ARGOS als kiemremmer in consumptieaardappelen in België toegelaten. ARGOS is een kiemremmer op basis van sinaasappelolie, gewonnen uit de schil van sinaasappelen. Bij de formulering van ARGOS worden geen chemische oplosmiddelen of toevoegingen gebruikt. Door de natuurlijke oorsprong van deze kiemremmer hebben aardappelen behandeld met ARGOS geen residu en geldt er na behandeling ook geen veiligheidstermijn, ofwel wachttijd met betrekking tot uitschuren.

Effectieve kiemremmer
Tom Van Craenem, Crop Manager bij UPL: “Telers die aardappelen bewaren staan voor een eerste bewaarseizoen zonder CIPC. Een aangepaste bewaarstrategie is nodig. Met ARGOS is er een nieuwe, krachtige kiemremmer voor aardappelen beschikbaar die bovendien goed in de vergroening en verduurzaming van deze teelt past.” Met maximaal 9 toepassingen van 100 ml heeft ARGOS een flexibele toelating waarmee onder verschillende omstandigheden een effectieve kiemremming mogelijk is. Doordat er geen veiligheidstermijn geldt kunnen telers kort na een toepassing al uitschuren.

Onderzoek
ARGOS is vanaf 2012 in Nederland uitgebreid onderzocht bij de Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten in Lelystad. De laatste twee bewaarseizoenen is het product in samenwerking met de verwerkende industrie ook in de praktijk getest op een selectie van akkerbouwbedrijven die uiteenlopende bewaartechnieken toepassen. Deze testen zijn gemonitord door de WUR Open Teelten. “Door het doen van veel praktijkonderzoek hebben we een goed beeld gekregen van de werking van ARGOS toegepast bij verschillende aardappelrassen”, vertelt Van Craenem.

Werking van ARGOS
ARGOS wordt toegepast door het middel te vernevelen (foggen) in de bewaarloods. Kiemen worden afgebrand en de kiemgroei stilgelegd. Van Craenem: “Ook kleine kiempjes die met het blote oog niet te zien zijn worden zo in de kiem gesmoord. Door de effectieve en krachtige afbranding wordt de kiemontwikkeling gedurende een aantal weken tegengegaan. Het afbranden heeft geen nadelig effect op de schilkwaliteit van de aardappel. Bij de toepassing is tijdig starten en een goede verdeling van ARGOS door gestuurde ventilatie in de bewaring belangrijk. ARGOS dringt makkelijk door in aardappelen in kisten en bulkbewaring, werkt snel door de contactwerking en kan worden toegepast in alle typen bewaarschuren.”

Geen effect op smaak, geur of bakkwaliteit
Tot slot voegt Van Craenem toe: “ARGOS is lichtgeel tot transparant van kleur en ruikt naar sinaasappel. Dit is geen penetrante geur en heeft geen nadelig effect op de smaak of geur van consumptieaardappelen of verwerkte producten, zoals frieten en chips. We hebben ook onderzoek gedaan naar de bakkwaliteit en ook hier geen nadelige effecten gevonden.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Crop Manager Kurt Put via 0032 (0)470/70 67 46 of kurt.put@upl-ltd.com
Crop Manager Tom Van Craenem via 0032 (0)479/55 26 45 of tom.vancraenem@upl-ltd.com

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Voor verdere productinformatie met inbegrip van gevaarzinnen en symbolen, raadpleeg www.fytoweb.be/toelatingen.

Nieuwe kiemremmer ARGOS toegelaten in aardappelen in België